Itt van most: Cikkek / Oszlop infrasorompó

Oszlop infrasorompó

Kültéri védelem, zavar teli környezet (bokrok, ponyva stb.) esetén, nem garantálható a téves riasztás mentes megoldás, de törekedni kell rá.

A térvédelmi eszközök, mint az infra mozgásérzékelő vagy a radarsorompó, széles területet fednek le, ezért nagyobb az esélye annak, hogy egy-egy zavaró tényező miatt téves riasztások keletkezzenek. Ezzel szemben az infrasorompó vonali érzékeléssel működik, tehát nem széles terület védelmét látja el, hanem egyvonalban, de hosszú akár 200-250 m távolságot is védhet, mintegy láthatatlan kerítés.

Az oszlopinfrasorompóknak, a „hagyományos” infrasorompókkal szemben két nagy előnye van. Az egycsatornás eszközök egyik problémája, hogy nem telepíthettünk két vevőegységet egymás fölé, mert az adókból érkező jeleket nem csak a saját vevőjük érzékelte, így hibás működés léphetett fel.

A négycsatornás eszközöknél ez a probléma némileg megoldódott, a csatorna választhatósággal, de ez maximálódott 4 csatornára.

A fenti két eszköznek közös hátránya, hogy az egyes eszközök telepítési magassága, egyértelműen látszik az eszközelhelyezésből, így esetlegesen kijátszhatók.

Az oszlopinfrasorompó mindezeket megoldja. Egyfelől „2x4” csatorna áll rendelkezésünkre, másrészről egy egybefüggő, közös burkolat alá kerülnek elhelyezésre az eszközök, így nem lehet kívülről megállapítani, az érzékelők szerelési magasságát. Ezek az oszlopok 1m-től egészen 3m-es magasságig kaphatók, 0,5m-es lépésekben.

 

Vonal védelem

kep2

Az Interstellar márka 1980 óta van a piacon, kifejezetten a biztonságtechnikára specializálódtak. ISO9001 minősítéssel is rendelkezik a cég. Saját fejlesztésű eszközeik, saját gyártásúak, magas színvonalat képviselve. A mai termékek folyamatos fejlesztések eredményei. A profi minőségköszönhető a majd negyed évszázados tapasztalatnak.

Ennek az eszköznek a működési elve, alapban ugyanaz, mint a „hagyományos" infrasorompóké. A rendszer két eszközből áll egy adóból és egy vevőből. Az adó egy adott frekvenciával villogó fényt bocsájt ki, amit a vevő figyel. Amikor a vevő a beállítható időn túl, nem érzékeli az adó fényét jelzést vált ki.

 

Az oszlopinfrasorompó előnyei

Kétcsatornás eszköz, azaz az adók és a vevők összetartozó páronként 2 különböző csatornára állíthatóak, ezzel kiszűrve, hogy az „idegen" adó egy másik vevőre világítva hibás működést eredményezzen.

További előnye az oszlopinfrasorompónak, csatornánként rendelkezésre áll még további 4 „csatorna". Ezt úgy oldották meg, hogy egy csatornán belül, lehetőségünk van érzékelő páronként beállítani: „Mester", „Másodlagos 1", „Másodlagos 2", „Másodlagos 3", címzést. Ezzel a megoldással lehetőségünk van, a képeken is látható kiépítésekre. Egy csatornára állított eszközökből négy darabot telepíthetünk egymás fölé, úgy, hogy mind a négy érzékelő egy irányba világít. Az adók az őket összekötő szinkron vezetéknek köszönhetően, egymástól eltérő időben sugároznak az eszközök, így elkerülve az „idegen" adó fénye által okozott problémákat. Ezzel a kiépítéssel, 2 csatornával és azon belül 4 különböző címzéssel ellátott eszközökből, akár 8 érzékelőt telepíthetünk le, egymás zavarása nélkül. Természetesen, mind a 8 érzékelőről külön-külön küldhetjük a jelzéseket a fogadóegység (riasztó központ) bemeneteire.

 

Négyszög védelem

kep3

Az oszlopinfrasorompó alkalmazási területe

Ez a rendszer alkalmas, mind kültéri, mind pedig beltéri védelem esetén. Nagybiztonságú, a téves riasztásokat minimalizáló rendszerek építhetők ki, mindamellett, hogy a behatolási lehetőséget az oszlopinfrasorompóval védett szakaszon, gyakorlatilag kizárhatjuk.

kep1