Itt van most: Cikkek / Techson PoE splitter

Techson PoE splitter

techsonPOE


A Power over Ethernet (rövidítve PoE) egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a készülékek számára, hogy a működésükhöz szükséges energiát az Ethernet adathálózaton keresztül kapják meg.
Ekkor a készülék táplálásához nincs szükség külön tápegységre, mindössze az UTP kábelt kell csatlakoztatni, ezen keresztül valósul meg a tápellátás és a kommunikáció is. A különböző teljesítményigényű készülékekkel való kompatibilitást az IEEE802.3af, IEEE802.3at és IEEE802.3bt szabvány biztosítja. A szabvány szerint a tápfeladó 48 V-os névleges feszültséget kapcsol a kábelre. A tápfeladó lehet egyedi kivitelű (PoE injector), vagy switch-be épített, mely utóbbival egy időben több eszköz is táplálható. A TechSon termékpalettájából számos PoE switch használható erre a célra.

POEIswitch2E    POEInjector2EA PoE-n keresztül táplált eszköz ezt a feszültséget átalakítja a számára használható feszültségszintre.
A szabvány szerint a PoE tápfeladó csak akkor kapcsolja a kábelre a PoE tápfeszültséget, ha a csatlakoztatott eszköz kéri azt, ezzel biztosítva a kompatibilitást a nem PoE-s eszközökkel. Ez a tulajdonsága megkülönbözteti az úgynevezett passzív PoE tápfeladóktól, ahol a 48 V-os tápfeszültség állandóan rajta van a LAN kábelen. Ebből kifolyólag egy kábelhiba vagy egy hibás bekötés akár károsíthatja is a táplált eszközt. Szabványos PoE eszközök használatával a tápfeladó és a táplált eszköz között akár 100 m kábelezési távolság is lehet, garantáltan jó kommunikációval és stabil tápellátással.


Mi a PoE injector?

A PoE injector vagy más néven PoE adapter egy eszköz, ami működés szempontjából olyan, mint a PoE switch, tökéletes olyan PoE megtáplálású készülékekhez, amik olyan helyeken vannak, ahol nincs konnektor. Így nagyobb rugalmasságot kínál azáltal, hogy a nehezen telepíthető területeken is biztosítja az eszközök működését, minimális hatással a meglévő struktúrára.

A PoE injektorok néhány előnye:

  • • Könnyű telepítés: egyszerűen a PoE injectort a PoE végponthoz kell csatlakoztatni
    egy Ethernet kábellel az adatok és a tápellátás biztosítása érdekében.

  • • Rugalmas kiépítés a hálózat bővítéséhez:A PoE injectorok PoE-képességet adnak a nem PoE        switcheknek, ezáltal nem szükséges a hálózati eszközök teljes cseréje.

  • • Minimális beruházási költség: A meglévő hálózati berendezések és kábelezési infrastruktúra        felhasználásával a PoE injectoros megoldás minimálisra csökkenti a felmerülő költségeket.

 

POE_products


PoE splitter

A PoE táplálás önmagában nem képes bármilyen eszközt kiszolgálni, csak a szabványnak megfelelő típusokat. Ennek feloldását végzi el a TechSon PoE Splitter.

POE_splitter
A TechSon TC PoE Spliter AF használatával olyan 12 Vdc tápfeszültségigényű eszközök tápellátása is megoldható, amelyek tápellátása a telepítés helyén, a saját tápegységükkel nehezen, vagy egyáltalán nem valósítható meg, viszont rendelkezésünkre áll egy LAN hálózati végpont. Ilyen eszközök lehetnek pl.: aktív mikrofonok, aktív hangszórók, infravörös megvilágítók, látható fényű lámpák stb.

A PoE splitter elválasztja az UTP kábelen érkező adatokat és a tápot, majd külön-külön továbbítja egy RJ45-ös LAN csatlakozó és egy tápcsatlakozó felé. Így olyan informatikai eszközök is táv-táplálhatóvá válnak, amelyek eredetileg nem rendelkeznek PoE táplálási lehetőséggel. Ilyen eszköz például a router és WiFi accesspoint.

További alkalmazási lehetőség az IP-kamerához csatlakoztatott aktív mikrofon tápellátása.
Az IP-kamerarendszerek esetén a mikrofonjelet közvetlenül a kamerához kell csatlakoztatni, és a mikrofon tápellátáshoz 12 V-ra van szükség, amely többfele módon is megvalósítható:

PoEMikrofon

 

poeSYStemA kamera közelében elhelyezett 12 Vdc tápegységgel.Sok esetben a 12 V-os tápfeszültség vezetéke más nyomvonalon jut el a kamerához, mint a LAN kábel, valamint a tápegység sem biztos, hogy esztétikusan elhelyezhető. Ilyenkor elvesztjük a központi szünetmentesítés lehetőségét, mivel a kamera, a mikrofon és az NVR tápellátása elkülönül.

Az NVR-nél (vagy a PoE switch-nél) elhelyezett központi 12Vdc tápegység alkalmazásával.
Ez a megoldás a központi szünetmentesítés szempontjából jó megoldás, de a mikrofonhoz egy külön tápvezetéket kell kiépíteni. Nagy távolságok esetén ez a telepítési költséget megnöveli, vagy a már meglévő LAN kábelezés mellé külön ki kell építeni.

 

PoE splitter használatával.

Ezzel a megoldással a kamerarendszer központilag szünetmentesíthető, nem kell sem külön helyi tápegységet, sem külön tápvezetéket kiépíteni az NVR (vagy PoE switch) és a kamera között.  Ekkor a kamera már nem PoE táplálást kap, hanem a PoE splitter kimenetéről a 12 Vdc tápfeszültséget kell bekötni, és ugyanerről a 12 Vdc-ről tápláljuk a mikrofont is.