Itt van most: Cikkek / TechSon síküveges Speed Dome

TechSon síküveges Speed Dome

sikuveges_speed_dome_hirlevel_02.jpg

 

Egyre gyakrabban találkozhatunk a térfigyelő rendszerek egy fontos tagjával, a mennyezetre vagy konzollal falra szerelt, bura mögött megbúvó, nagy zoom átfogású, a tér minden pontjára odafordítható motoros, un. PTZ kamerákkal. Lehet analóg vagy IP technológiával szerelt, a belső felépítés mindig hasonló, csupán a képminőség és a felbontás változik.
Sajnos, a nagyobb zoom értékkel bíró kamerák esetében mindeddig szembe kellett néznünk egy valós hátránnyal, amit úgy hívnak: buratorzítás.

sikuveges_speed_dome_hirlevel_05.jpg sikuveges_speed_dome_hirlevel_07.jpg
A görbület hatása

A kameraházra felszerelt üvegbura egyszerű innováció a vízállósághoz és az egyéb behatások szembeni védelemre, de a legtöbb esetben a bura fizikai adottságai csökkentik a kamera teljesítményét. A félgömbre csiszolt üveg fénytörési tuljadonsága már önmagában okozhat minőségromlást a kamera képében, de ezt gyakran tovább fokozza az is, hogy a bura félgömbjének geometria középpontja nem esik egybe a kameramodul döntési és forgási  középpontjával. Ennek az a következménye, hogy különösen ha erős zoom értékre állítjuk az objektívet, akkor a vízszinteshez közeledve a bura síkja és az objektív tengelye egyre messzebb kerül az ideális derékszögtől. A legkisebb eltérés akkor tapasztalható, ha a kamera lefelé néz, és a legnagyobb eltérés akkor jelentkezik ha, vízszintesre állítjuk a modult.  
Az alábbi képek bemutatják a tapasztalható hatást. A képen látható kezelőegységet körülbelül 15 méteres távolságból, 20-szoros optikai zoom beállításával figyeltük meg.

sikuveges_speed_dome_hirlevel_12.jpg  sikuveges_speed_dome_hirlevel_13.jpg

Bura helyett síküveg


A leírt problémát oldja meg a TechSon új IP Speed Dome családja, amelyben a megszokott burát síküveges megoldás váltja fel. Nem tettünk engedményeket a mechanikai és elektronikai tulajdonságok terén, így az IP66-os szabványú kamera továbbra is ellenáll a kültérben megszokott viszonyoknak, ellenben jelentősen javultak az optikai tulajdonságai. A bura megszűnésével a torzítás is eltűnt, így az objektív minden irányban tökéletes képet tud továbbítani az érzékelő lapkának.
Kétféle kivitelben kapható:
Saját világítás nélküli normál Speed Dome és infra megvilágítással kiegészített IP Speed Dome kamera.
A bura nélküli kivitelnek újabb előnye megjelenik az IR megvilágítással szerelt változatnál: Az infra LED-ek fénye nem tükröződik vissza a burán, így nem csillanhat be a felvételbe.

typ2020.jpg

Szabvány lett belőle

A buratorzítástól mentes, síküveges Speed Dome kamerák ma már olyannyira fontos tényezővé váltak, hogy minőségi követelményként olvashatjuk a BM térfigyelő rendszerekre kidolgozott ajánlásában is. Az ajánlás alapján a legtöbb pályázat a közeljövőben kötelező paraméterként fogja előírni a síküveges PTZ kamerákat. A Power Kft. TechSon IP-Speed Dome kamerái természetesen megfelelnek ezeknek az előírásoknak.