Termékbemutató cikk - PARADOX NVX80 mozgásérzékelő

A kültéri védelem mindig is egy nehéz terep volt, de a Paradox NVX80 hosszú évek óta bizonyítja, hogy igenis vannak jó érzékelők, amelyek minimalizálni tudják a téves riasztásokat, emellett pedig különleges funkciókkal is kényeztetnek minket.
Könnyű szerelhetőség, meggyőző megjelenés, esztétikus formavilág jellemzi, valamint rengeteg funkció, melyek a legextrémebb helyszínekhez is beállíthatóvá teszik.
Az érzékelő gyári konzolos hátlappal, konzollal és esővédővel kerül forgalomba.

Thumb_650x650_NVX80_45degrees_bigThumb_650x650_NVX80_  


De mit is kapunk pontosan? Lássuk először a száraz adatokat:

SeeTrue_youtube
Az NVX80 egy kültéri, digitális infra-radar mozgásérzékelő, területvédelemre.
A területet 2 db quad passzív infra térbeli eltolással (interlock geometriájú PIR szenzorral), valamint egy kétcsatornás mikrohullámú radarérzékelő figyeli.
40 kg-os méretig kisállattűrő az érzékelő, valamint aktív IR és mikrohullámú antimaszk védelemmel rendelkezik, amivel a le- és eltakarást, valamint a spray-vel történő lefújást is érzékelni tudja.
Egy harmadik PIR néz lefelé, ezt kisállatmentes környezetben használhatjuk arra, hogy ne lehessen bekúszni az érzékelő alatt.

2 1

 

Az érzékelő akár 90 fokban, 16 méteres távolságig biztosít lefedettséget.
Az érzékelési távolságot a mikrohullámú érzékelés hatótávolságának változtatásával állíthatjuk be, amennyiben szűkebb helyre kell telepítenünk.
A beállításról egy jól áttekinthető menürendszer gondoskodik, amit egy OLED kijelzőn keresztül láthatunk. Ez a többfunkciós OLED kijelző programozáskor a menüstruktúrát, normál üzem mellett pedig az érzékelő állapotait jeleníti meg, melyek minden állapotot képesek jelezni, a riasztást, a PIR és az MW jelzéseit, valamint a letakarást és szennyezettséget is. Ezek a kijelzések teljesen testreszabhatóak, akár teljes mértékben ki is kapcsolhatóak.

 

Az NVX80 buszos kapcsolatot és relés csatlakoztatási lehetőséget is biztosít. Az előbbivel EVO központokkal, az utóbbival bármilyen központtal használhatjuk.

Thumb_650x650_NVX80_Inside_bigAz érzékelő egyik különleges tulajdonsága, hogy 3 relékimenetet tartalmaz, amikhez a menüben mi rendelhetjük hozzá, hogy milyen esemény bekövetkeztekor adjon jelzést. Ráadásul nem csak egy, hanem akár több indítóesemény is rendelhető a reléhez.
Például beállíthatjuk az NVX80-at úgy, hogy az első relé riasztásra jelezzen, amit a PIR-ek és az MW érzékelő jelzéséből állít össze. A második kimenet követheti csak a PIR vagy MW jelzéseit (ami így több jelzést okoz, mint az és kapcsolat), ezzel pedig akár direktben kapcsolhatjuk, mondjuk egy lámpa vezérlését. A harmadik reléhez pedig hozzárendelhetjük az összes előforduló hibajelzést, az antimaszkot és a szennyezett lencsét, ezek közül ha bármelyik bekövetkezik, akkor a relé jelezni fog.
Buszon keresztül csatlakoztatva az érzékelőt, az EVO rendszeren 4 bemenetes eszközként jelenik meg. Az első bemeneten küldi be a riasztásjelzést, valamint ehhez kötve tudja jelezni az antimaszk és hibajelzéseket is. A másik három bemenet a relék felprogramozott állapotait követi le, amiket felhasználhatunk például vezérlésekhez.

A buszos csatlakozás előnye még az is, hogy az érzékelő paraméterei távolról beállíthatóak, így a finomhangoláshoz nem kell a helyszínen tartózkodnunk, elvégezhetjük távprogramozással is.
Említettem viszont, hogy ez egy különleges érzékelő, aminek nem csak kültéren, hanem beltéren is nagy hasznát vehetjük. Beltéri használathoz kifejlesztett egy speciális algoritmust a Paradox, amely lehetővé teszi, hogy a takarás mögött vagy paravánnal mozgó behatolót is észlelni tudja az NVX80.
Ennek a technológiának a neve SeeTrue®, amely a gyártó egyedi szabadalmaztatott technológiája, a termék mellett megtekinthető a funkció bemutató videója.
Ilyenkor a környezethez megfelelően két védelmi szintből választhatunk, és 12 méterig biztosítja a védelmet az érzékelő.

NVX80 látószög
Az NVX80 tehát a lehető legszélesebb felhasználhatóságot biztosítja, különleges érzékelőinek és jelkiértékelő algoritmusainak köszönhetően extrém környezetben vagy speciális felhasználás esetén is megállja a helyét.
Az NVX80 a Paradox érzékelőpalettájának csúcsát képviseli, a buszos érzékelők kényelmét ötvözi a relés érzékelők teljes körű kompatibilitásával. Mindezeken túl, a speciális funkciók és a további szolgáltatások kiemelik a mezőnyből, a SeeTrue® technológia pedig olyan példa nélkül álló újdonság, melyet más gyártóknál keresve sem találunk.
Az NVX80-at keresse honlapunkon, üzleteinkben vagy partnereink kínálatában!

Gyigor Tamás
Paradox termékfelelős