Itt van most: Hírek / Hőkamerák a mindennapokban

Hőkamerák a mindennapokban

 

hikvision_hokamera_hirlevel_part1

Mára a polgári és kisipari területeken is megnövekedett a hőkamerák felhasználása. Számos területen alkalmazzák már a hőkamerák új generációját, mely ugyan a katonai felhasználású eszközöktől tudásban elmaradnak, de áruk is töredéke annak. A bispektrális HIKVISION hőkamera a megfigyelt terület hőkibocsátását érzékeli és jeleníti meg a látható fénytartományba átalakított képen.

hikvision_hokamera_hirlevel_part5

Hőkamerás megfigyeléssel az olyan zavaró tényezők, mint a füst, köd, rossz időjárási viszonyok vagy sötétség; kiküszöbölhetők. 

A biztonsági hőkamera alkalmazásának elsődleges célja személyek vagy járművek illetéktelen jelenlétének, mozgásának érzékelése. 

A polgári célú biztonságtechnikában és a civil életben a hűtés nélküli bolométerek terjedtek el kis méretükből adódóan. Ezek olcsóbbak, energiafogyasztásuk kisebb, viszont alacsonyabb érzékenységgel rendelkeznek.

hikvision_hokamera_hirlevel_part3

Hőkamerás mérések az élet minden területén alkalmazhatók, ahol bármilyen kismértékű hőmérséklet különbség felfedezhető, és ebből következtetni lehet a nem látható dolgokra. 

A hőkamera alkalmazása során sok esetben képelemző szoftverekre bízzák a képfeldolgozást. Ezek a szoftverek természetesen nem csak rögzítik az adatokat és reagálnak a beérkező információkra, hanem elemzik is azokat.

Az analizálás alapján megkülönböztetünk jelenlét- és mozgásérzékelést, hőfelfutást (hirtelen megnövekedett hőmérséklet), útvonalkövetést, bolyongást (céltalan járkálást) tömegmozgást, valamint a hőkamera elleni szabotázst.