SMARTCENTER – Az igazi VMS szerver és kliensprogram

SMARTCENTER – Az igazi VMS szerver és kliensprogram

A TechSon SmartSpeed rögzítőkből és kamerákból épített kisebb nagyobb videorendszerek nélkülözhetetlen kelléke a távoli hozzáférést és az eszközök csoportba szervezését, kezelését végző szoftver, a VMS – Video Management Sotfware.

A TECHSON – SMARTCENTER minden igényt kielégítő, ugyanakkor egyszerűen paraméterezhető és kezelhető megoldást kínál az otthoni vagy kisebb irodák megfigyelőrendszereinek és a több ezres kameraszámú központi távfelügyeleteknek egyaránt.

A TECHSON SMARTCENTER lépcsői

A SMARTCENTER rugalmasságának a titka a skálázhatóság.

Háromféle szintje elérhető: a LITE, a STANDARD és a PROFESSIONAL.

SmartCenter_ikon_Lite_205px SmartCenter_ikon_Standard_205px SmartCenter_ikon_Pro_205px

 

SmartCenter_C_Lite_44px A SMARTCENTER LITE pontosan annyit nyújt az ügyfélnek, amennyire alapvetően szüksége van. Egyszerű telepítés, egyszerű beállítás és egyszerű használat jellemzi. A LITE verzió a rendszer felhasználóknak készült, ezért éppen csak annyira különbözik a STANDARD verziótól, hogy a speciális beállítások elrejtve maradnak. Csak el kell indítani, felvinni a távoli rögzítő(ke)t, és kész is.

Ha több rögzítőt vagy több kamerát kell megjeleníteni, annak sincs akadálya. Egészen 256 csatornáig megfelel a LITE, és a rögzítők vagy kamerák csoportokba szervezhetők a könnyebb kereshetőség végett.

SmartCenter_C_Standard_44px A STANDARD verzió két fontos dologban tér el LITE-tól. Egyrészt a beépített 32 csatorna licencekkel bővíthető akár több tízezer kamerához is, ami azt jelenti, hogy a megvásárolt licencek száma határozza meg a felvehető és megjeleníthető kamerák számát.

SmartCenter_C_Pro_44px A SMARTCENTER PROFESSSIONAL verzió a fentieken felül integrációs lehetőségekkel bír, melyek segítségével olyan prémium szolgáltatásokkal lett kiegészítve, mint a riasztórendszerek (pl.: Paradox) és beléptetés távoli elérése és kezelése.

Érdemes tudni, hogy a piacon fellelhető licencdíjakkal összehasonlítva, a SMARTCENTER díjszabása a projektek méretével fordítottan arányosan csökken, azaz egy nagy számú kamerapark esetében sem jelent valódi többletköltséget.

Kamerak_Dollar_jelekkel

A másik – és sokkal fontosabb – eltérés a SmartCenter LITE-hoz képest, hogy a szoftver felépítése lehetővé teszi az erőforrások elosztását és tehermentesítését.

Fa-struktura_SC_AdobeStock_101572422

Hogyan kell ezt érteni?

Normál esetben, ha egy rögzítőt távolról elérünk, akkor kiépül egy kapcsolat a rögzítő és a munkaállomás között. Ha ezt a rögzítőt két helyről is el akarjuk érni, akkor a kapcsolatból is kettő lesz. A hálózaton mindkét munkaállomás adatokat nyer ki a rögzítőből, és még akkor is kétszeres lesz a rögzítő terhelése, ha mindkét kapcsolat ugyanazt az egy csatornát kéri. A SMARTCENTER LITE pontosan így működik, és így működik az összes mobilbetekintés és a böngészőből történő elérés is.
A SMARTCENTER STANDARD és PROFESSIONAL azonban szakít ezzel az erőforráspazarló és gyakran kapcsolati túlterhelést okozó gyakorlattal.

 

A SMARTCENTER lehetőségei

A SMARTCENTER a megszokott és egy VMS szoftvertől elvárható tulajdonságokat, valamint számos innovatív és a használatot megkönnyítő funkciót tartalmaz. A teljesség igénye nélkül mutatok be ezekből néhányat.

Elokep_SC_cikk_ikon Élőkép tervezhető felosztással

A standard 4x4, 5x5 stb. képosztások mellett magunk is megrajzolhatunk tetszőleges képosztásokat. Panoráma vagy folyosó módra kapcsolt kamerák esetében különösen hasznos tud lenni.

Smartspeed_kepnezet_ikonok_SC

Természetesen az élőkép nem korlátozódik csupán a megjelenítésre, hanem képes akár a main stream és a substream közötti automatikus váltásra, a halszemoptikák kibontására más gyártók esetén is, valamint a PTZ kamerák vezérlése is egy kattintással elérhető.


E-terkep_SC_cikk_ikon E-térkép

A telephelyről vagy irodáról feltöltött e-térképen elhelyezhetők a kamerák és az érzékelők, így könnyen áttekinthetővé válik egy nagyobb rendszer is. A kamerák ikonjára kattintva azonnal megjelenik az adott helyszínről az élőkép.
Nagy rendszerek esetén segítség, hogy a térképek egymásba ágyazhatók, így fastruktúraszerűen is áttekinthető a rendszer, és a térképeken elhelyezett jelzésekre kattintva is lehetséges egyre mélyebb és részletesebb nézeteket megjeleníteniVisszajatszas_SC_cikk_ikon Visszajátszás és rögzítés

A SmartSpeed rögzítőknél bevált és megszokott bélyegképes keresés teszi egyszerűvé a kívánt esemény gyors elérését. Kereshetők közvetlenül a rögzítést és riasztást kiváltó események is.
A felvételek címkékkel láthatók el, és ezek is kereshetők.
Az SMARTCENTER akár helyi rögzítőként is használható. Kereséskor kiválasztható, hogy a helyben rögzített vagy a távoli NVR/DVR-ek által rögzített felvételekben keresünk. A helyi rögzítés a LITE verzióban történhet a PC merevlemezére, és a STANDARD-tól felfelé távoli rögzítőeszközök (Streamszerver vagy akár több másik PC) is felhasználható erre a célra.

TV-fal_SC_cikk_ikon Tévéfal

A SMARTCENTER minden verziója képes a TechSon Dekóderek integrálására. Egy vagy akár több dekóder segítségével az SMARTCENTER által elérhető kameraképekből, riasztásokból és felvételekből igazi, nagyvállalati tévéfal szervezhető, amely különösen a kiterjedt kameraszámú megfigyelőrendszerek esetében nélkülözhetetlen segítséget jelent.

 

 

Install_SC_cikk_ikon Installálás

Ehhez fel kell telepíteni előbb egy szerver, majd egy kliens programot. Installálás után szembetűnő, hogy a belépéskor nem csak a felhasználót és a jelszót kell megadni, hanem egy hitelesítő szerver címét is. Ez alapesetben megegyezik annak a PC-nek az IP-címével, amelyen az installálást elvégeztük. Ez a szerver tárolja a szoftver-rendszer összes beállítását, pl. a DVR-ek adatait is. Minden egyéb úgy működik, mintha a LITE verziót használnánk. A távoli rögzítőket felvihetjük, területeket, csoportokat képezhetünk. Ha csak ezen az egy gépen használjuk a STANDARD programot, nem is lesz más különbség.

Ott válik ketté a használat módja, amikor újabb munkaállomást szeretnénk csatlakoztatni a rendszerhez. A LITE (felhasználói) verziónál minden lépést megismétlünk a telepítéstől, a beállításokig.

A STANDARD verzió esetében az új PC-re csak a kliens programot kell installálni, majd az indításakor a hitelesítő szerverként azt PC-t adjuk meg, ahová a szerver részét telepítettük. Mindezek és a belépés után azt fogjuk tapasztalni, hogy „valaki” már felvette a rögzítőket és a kamerákat, és nekünk már csak használni kell a rendszert. A SMARTCENTER STANDARD ugyanis központosítja a beállításokat, és központosítja a kapcsolatokat is. Bármelyik munkaállomásról beállítható a teljes rendszer, az eszközöket, a felhasználókat, a kameracsoportokat és a jogosultságokat is beleértve. Az erőforrások használata során az összes kérés a szerverhez fut be, ahol egy Media Transfer szolgáltatás összegyűjti a kéréseket, és azok számától függetlenül egyetlen kapcsolatot hoz létre a megfelelő rögzítőkkel, majd saját hatáskörében szolgálja ki a kéréseket. Ennek megfelelően a távoli kamerákat és rögzítőket lehetetlen túlterhelni. A terhelés a helyi hálózatban marad, és arra is van lehetőség, több szervert használjunk egyszerre. A hitelesítő szerveren kívül minden részegység ismételhető, ezáltal a megfigyelőrendszer hálózati felépítése még tízezres kameraszám mellett is jól strukturált és kiegyenlített terhelésű marad.


A SmartCenter összes funkciójának és lehetőségeinek felsorolása meghaladja ezen írás kereteit. A SmartrCenter funkcióinak részletes és illusztrált leírásához KATTINTS IDE!