Itt van most: SmartCenter

SmartCenter

SmartCenter_landing_fejlec_Piros-szurke

  A program indítása
Felső menüsor
Alsó státuszsor
Élő nézet
Felvétel lejátszása
E-térkép
TV-fal kezelése
Erőforrás menedzsment
Fiók és engedély
Események
Riasztórendszer (csak Professional)
Beléptető vezérlése (csak Professional)
Parkolókezelés (csak Standard és Professional)
Arcfelismerés
Üdvözlés arc alapján (csak Standard és Professional)
Jelenlét arc alapján (csak Standard és Professional)
Személyszámlálás
Üzemeltetés és karbantartás
Helyi konfiguráció
Menüpontok bekapcsolása (csak Lite)

 

  Folyosó üzemmód
Objektumazonosítás
Arcfelismerés
Vonalátlépés
Személyszámlálás
Tárgyfigyelés
Objektumszámlálás
Szabotázs
Tömegsűrűség
Behatolás
Azonnali visszajátszás
FishEye kamera kezelés
Multimonitor
Fejlett WEB felület

 

  SmartCenter összehasonlító táblázat
Tablazat_belyegkep
SmartCenter mini szerver
SCM-256_belyegkep

 

 


Ez az oldal a SmartCenter Lite, Standard és Professional verziók menürendszerének a leírását tartalmazza. Az egyes menüpontok funkcióján túl a beállítások módját és sorrendjét is megadja, valamint segítséget nyújt a SmartCenter használatában és a funkciók értelmezésében.

Egyes menüpontok és tulajdonságok csak a SmartCenter egy-egy verziójában érhetők el, ezeket külön jelezzük.

SmartCenter kezdőképernyő

 A program indítása

A feltelepített SmartCenter indulásakor a bejelentkező ablakkal indul.
A kezdeti felhasználó és jelszó páros:
admin / 123456

A Standard és Professional verziók esetében a felhasználó és a jelszó megadásán túl a hitelesítő szerver IP-címét is meg kell adni. Ez abban az esteben, ha kliensprogram ugyanarról a PC-ről indul, mint amelyiken a szerver fut, akkor az IP-cím 127.0.0.1 is lehet, ami a hálózatban a localhost, azaz a saját IP-t jelenti. Természetesen megadható a PC valódi IP-címe is az induláshoz.

Helyes adatok megadása esetén a SmartCenter elindul, és első esetben egy jelszó helyreállító ablakkal találkozunk, ahol több kérdésből lehet kiválasztani négyet, amelyekre válaszolva biztosítható az elveszett jelszó helyreállítása.
Ez az ablak válasz nélkül is elhagyható, ám erősen ajánlott a kérdések megválaszolása, hogy a jelszó helyreállításának lehetőségre megmaradjon. Elfelejtett jelszó esetében a rendszerhez való hozzáférés nem lehetséges. Ilyenkor a program teljes újratelepítése csak a megoldás, és az előző beállítások mindegyike elvész.

 Felső menüsor

Kezdőlap
A kezdőlap funkció a SmartCenter kezdő oldalát jeleníti meg.

A SmartCenter felirattól jobbra, egy házat jelképező ikonra kattintva érhető el. Alapesetben a főmenüt tartalmazó, csempe jellegű menüt jeleníti meg (ez a Honlap nézet), de a Standard és a Professional verzióknál a tartalma a Nézet menüpontban átállítható (Honlap, SmartView és SmartSite) más tartalomra.
A kezdőlaptól balra egy [+] ikon látható. Erre kattintva új élőkép nézet hozható létre. A kezdőlap és a [+] ikon között a legutóbb megnyitott főmenüpontok ikonja lesz majd látható, és ha nem fér ki a sávon az összes megnyitott funkció ikonja, akkor a sáv végére kattintva egy lenyíló menüben megtaláljuk.

Nézet
A nézet menü a SmartCenter képernyőjén a jobb felső sarokban található három gyorsmenüből az első. Menüpontjaiból szerkeszthetők és előhívhatók a mentett élőképek, valamint beállítható a kezdőlap funkciója.

Élőkép
Az elmentett élőképeket tartalmazza. Az egyes élőképekre kattintva meg is jeleníthetők.

Élőkép szerkesztése
A meglévő (mentett) élőképek neve átírhatóm, az élőképek törölhetők, és új élőkép hozható itt létre.

Honlap
A kezdőlap a főmenü bekapcsolt funkcióit tartalmazza. (Lite verzió esetén az egyes menüpontok ki- és bekapcsolása a Menüpontok bekapcsolása menüpontban érhető el.

SmartView (csak Standard és Pro)
A SmartView nézet kiválasztása esetén a kezdőlap nem a főmenüt paneleket jeleníti meg, hanem a SmartCenter arcfelismerő és rendszámfelismerő moduljainak a legutolsó eredményeit, valamint a kapcsolódó statisztikákat.
A főmenü pontjai továbbra is elérhetők a Rendszer menüből.SmartSite (csak Standard és Pro)
A SmartSite nézet a kezdőlapon a be- és kilépő, valamint bent tartózkodó emberek számát jeleníti meg.
A főmenü pontjai továbbra is elérhetők a Rendszer menüből.


Rendszer
A rendszer menüpont, amely a gyorsmenük közül a középső az alábbi funkciókat tartalmazza:

Felhasználóváltás
A program teljes leállítása nélkül visszalép a login képernyőre, ahol másik felhasználóval beléphetünk.

Jelszómódosítás
Az eredeti jelszó megadása után új jelszót adhatunk meg. Az új jelszót biztonsági okokból kétszer kell beírni.

A főmenü összes pontja
Ezen kívül tartalmazza az összes főmenüpontot a Kezdőlaptól, az Élő nézeten át a Helyi konfigurációig. SmartCenter Lite esetében ez kiegészül a Funkcionális kiválasztás menüponttal is.

 

Segítség
A segítség a három gyorsmenüből a harmadik, egyben ez található a program ablakának jobb felső sarkában. Az alábbi menüpontok érhetők el innen:

Regisztráció
Itt kiolvasható a szoftver licencének állapota, valamint Standard és Professional verzióknál a regisztrációs kulcsot is itt kell feltölteni. A Lite verzió ingyenesen tartalmaz 256 csatornához licencet, amely nem bővíthető, míg a többi verziónál a kezdeti csatornaszám 32, és akár 30000 csatornáig bővíthető.

Névjegy
A SmartCenter névjegye.

Használati utasítás
Innen letölthető a SmartCenter angol nyelvű használati utasítása.

 Alsó státuszsor

Az alsó sorban – amely a felső sorral együtt mindig látszik, ha nem kapcsol teljes képernyős megjelenítésre az élő nézetben –, fontos státuszinformációk figyelhetők meg.
A hitelesítési szerver címe, ami Lite verzió esetén 127.0.0.1, azaz localhost megmutatja, hogy melyik távoli szerverre csatlakozott a SmartCenter kliens.
Ugyanitt látható a bejelentkezett felhasználó neve, a CPU és a memória terhelése, valamint a PC pontos ideje.
A jobb alsó sarokban lévő piros vészvillogó ikon az azonnali eseménynaplót nyitja meg. Ez az alulról felfelé átméretezhető ablak az aktuális, folyamatosan frissülő riasztásokat tartalmazza.


A napló azonnali tájékoztatást nyújt a rendszerhez hozzáadott eszközök riasztásairól, és innen akár visszajátszást, pillanatkép megtekintést is lehet indítani. A riasztások listája szűrhető, és lezárható a vészvillogóra való újabb kattintással.
Az események és riasztások teljes és statikus listája a Napló ellenőrzése menüben érhető el.

 Élő nézet

Élő nézet
Az élő nézetben tekinthetjük meg a kamerák képeit. Az élőképhez a SmartCenter automatikusan kiválasztja a megfelelő adatfolyamot, de akár magunk is beállíthatjuk, hogy a master-streamet, vagy egy kisebb felbontású adatfolyamot szeretnénk-e nézni.
A számos beépített nézet (1x1, 2x2, 3x3 ... 10x10) mellett egyedi nézetek rajzolására is van lehetőség.


A kamerák a nézetbe egyesével, de területenként, vagy rögzítőkként is behúzhatók.
A nézetek menthetők, törölhetők, és arra is van lehetőség, hogy a nézetet leválasszuk a SmartCenter kliensének felületéről, és önálló ablakként akár egy másik képernyőre áthúzzuk.
Az egyes ablakokban a kameracsoportok léptetését is itt indíthatjuk el. A kamera- avagy csatornacsoportok használatáról a Kameracsoport beállítása menüben olvashat.
Az élő nézetben a kamerák képére jobb egérgombbal kattintva teljes képernyőssé tehető a SmartCenter. Ezen felül a megjelenő helyi menüből a kameraképhez kapcsolódó, további funkciók is elérhetők, mint például a helyi felvétel indítása, az azonnali visszajátszás, PTZ vezérlés, vagy halszemoptika kezelése és az audiokapcsolat indítása.
Az élőkép a saját ikonjánál fogva le is húzható a program felületéről, így több monitoros rendszerekben is használható a SmartCenter.


Riasztás nézet
A 2x2-es riasztásnézetben jellennek meg az eseményekhez vagy kivételekhez rendelt kameraképek.

E-térkép figyelés
A feltöltött alaprajzokat vagy Google térképeket figyelhetjük itt. A térképeken elhelyezett eszközök (kamerák, riasztó partíciók és zónák, érzékelők és ajtók) riasztáskor felhívják magukra a figyelmet, a kamerák képei kattintásra megjeleníthetők, de esemény hatására maguktól megjelennek a térkép mellett.
A megjelenítés módja lehet csempe és átfedéses. Az előbbi a képernyő jobb oldalára sorolja a maximum négy riasztásablakot, míg az utóbbi popup jellegű megjelenítést eredményez, és az ablakok egérrel elhúzhatók.A e-térkép beállítása az E-térkép menüben végezhető el.

 Felvétel lejátszása

Felvétel lejátszása
A kamerák felvételeit tekinthetjük meg itt. A lejátszás előtt kiválasztható az egyszerre lejátszott csatornákhoz való nézet, a szinkron vagy aszinkron lejátszás, valamint a felvételeket tároló közeg, amely lehet egy tárolószerver, de akár egy távoli rögzítő is.
Egyszerre akár tizenhat kamera képe is visszajátszható. A felvétel dátuma és a lejátszás kezdete beállítható, valamint a lejátszáskor mentés is indítható, amihez csak a kívánt részlet elejét és végét kell megjelölni.


Időszelet szerint
Az időszelet szerinti keresés a kiválasztott kamera bélyegképes keresését valósítja meg. Először a kívánt intervallumban naponként egy-egy képpel, majd egyre szűkülő időszeletben, órákra, végül öt perces szakaszokban. Eközben a kiválasztott bélyegképen, az aktuális hosszon biztonsági mentést lehet indítani.


Esemény szerint
A kiválasztott kamera, a beállított intervallumban rögzített eseménylistája jelenik meg itt. Az egyes események azonnal lejátszhatók, illetve menthetők. A mentés helye lehet lokális, de akár a távoli NVR-be helyezett USB eszköz.


Címke szerint
A címke szerinti keresés az előzetesen megjelölt felvételeket adja vissza. Az eredménylistában a címkék átírhatók törölhetők, a felvétel lejátszható és menthető.

Kimentés


A biztonsági mentés egy kamera felvételének mentését teszi lehetővé. Megadható a felvétel kezdete, a vége. Kiválasztható a mentés útvonala, és a mentés elvégezhető azon a rögzítőn is, amelyre a kamera csatlakozik. A rögzítőn csatlakoztatott USB adathordozónak kell lennie.

Képek keresése
Azok a képek, amelyeket a távoli NVR események hatására rögzített, itt kereshetők meg. A találati bélyegképekre kattintással kinagyíthatók.


Felvétel beállítása
A helyi, pontosabban a tárolószerverre történő folyamatos vagy ütemezett felvétel itt állítható be területenként egyszerre vagy csatornánként egyenként. A felvételek a szoftver indulásakor megjelölt partícióra kerülnek.


Ütemezés beállítása
A felvétel beállításához szükséges ütemezési sablonok szerkesztése itt történik. A sablonok nem csak a felvételhez használhatók, hanem a SmartCenter összes olyan menüpontjában, ahol ütemezésre lehet szükség.

 E-térkép

E-térkép beállítása
Az E-térképek létrehozása, módosítása és törlése érhető el itt. Az e-térképek egymásba ágyazhatók. Akár a könyvtárstruktúrában, itt is lehetőség nyílik egy átnézeti szülő térképből egyre részletesebb helyszínek rétegezett, egymásra helyezésére.


A térkép hozzádása művelet kétféle térkép hozzáadását teszi lehetővé.

1. Google térkép.
Ekkor a helyszín mezőbe beírható a hely címe vagy megnevezése, pl.: Budapest, Kazal utca vagy Power Biztonságtechnika. A helyszín gombra kattintva a térkép a megadott helyre fókuszál, esetleges nagyítás után a térkép egy egyedi néven elmenthető.

2. Kép térkép.
A PC merevlemezéről feltölthető képfájl, például egy alaprajz tölthető fel itt.


Minden feltöltött térkép besorolható egy már létező alá. Egy szülő térkép alá akár több gyerek is betehető.
A szülőtérképre, ha éppen látható, ráhúzható a gyerektérkép. Ekkor egy jelölő (marker) jelenik meg a térképen, mutatva, hogy a gyerektérkép hol található a szülőtérképen.
Az e-térképen elhelyezhetők a kamerák, az érzékelők, a partíciók, a zónák és az ajtók.

 TV-fal kezelése

TV-fal beállítása
A tévéfalat vezérlő készülék, a dekóder és a SmartCenter logikai vezérlése össze kell kötni. Itt hozható létre egy vagy több logikai tévéfal, ami majd a valódi tévéfal mátrixát fogja ábrázolni. Inicializálás után meghatározhatjuk a fal elrendezését, és a dekóder monitorkimenetei itt rendelhetők hozzá a fal képernyőszegmenseihez. Egy logikai tévéfal akár több dekóder kimenetét is befoglalhatja.

TV-fal nézet
A tévéfalakhoz kapcsolódó nézetek tervezése és beállítása történik itt. Egy tévéfalhoz több terv is készíthető. A nézettervben összeolvaszthatók a tévéfal szomszédos szegmensei, akár a teljes tévéfal is összeolvasztható egyetlen, nagy, virtuális képpé. Az így létrejött képernyőszegmens vagy szegmensek feloszthatók 1x1-től 6x6-os csatornanézetig. A szegmensekre a PIP engedélyezésével a nézet felett lebegő, tetszőleges méretű és arányú csatornaképet is rajzolhatunk, ha szükséges.
Minden egyes csatornakép kap egy sorszámot, amely a tervenként egyedi. Kontrolleres vezérlés esetén ezekre a sorszámokra hivatkozva cserélhetjük le egy csatorna kameraképét egy másikra.
A nézettervekben létrehozott nézetrácsra akár az élőképnél megismert módon, a kamerákat ráhúzhatjuk egyesével, területként csoportosítva, vagy a csatornacsoportoknál definiált csoportként. Ha egyszerre több kamerát húzunk a rácsra, akkor annyi kamera kerül a nézetbe, amennyi hely még maradt. Ha a terület több kamerát tartalmaz, mint amennyi hely van a rácson, a kimaradó kamerák nem kerülnek megjelenítésre.
Ha kameracsoportot húzunk a tévéfalra, az élőképnél megismert egyablakos váltás it nem indítható el. A léptetést itt más technológia vezérli.
A kamerákon (felügyeleti pontokon) túl a dekóder HDMI bemenetét is rá lehet húzni a tévéfalra, ekkor tetszőleges készülék (pl.: PC) kimenete megjeleníthető a monitorfalon.
Az egyes kamerahelyeken a jobb egérgomb helyi menüje biztosat lehetőséget arra, hogy a helyre linkelt kamerát onnan eltöröljük (Dekódolás vége). Ugyanitt található az a lehetőség is, hogy a helyet riasztási vagy visszajátszási ablakként használjuk fel.
PTZ kamera esetén innen is elindítható a PTZ vezérlés. Ha a kamera képét is látni szeretnénk, akkor az ablakon dupla kattintással indítható a betekintő nézet.
Tévéfalanként akár több riasztásablak és több visszajátszásablak is definiálható.

Tipp: Ha a riasztásablako(ka)t PIP lebegő ablakként hozzuk létre, akkor a tévéfal képén a riasztás hiánya nem hagy fekete ablakot, és csak riasztáskor takar ki az élőképekből, az általunk beállított méretben.

Léptetés
Több falterv létrehozása után lehetőség van a tervek automatikus váltására, a csatornacsoportokhoz hasonlóan, de az egész falat érintő módon. A léptetést a logikai tévéfal neve utáni fogaskerékre kattintva lehet beállítani, és a név mögötti lejátszást szimbolizáló háromszögre való kattintással lehet elindítani. A leállításhoz a háromszög helyén megjelenő négyszög lenyomása szükséges.

Automatikus léptetéscsoport
A terv rácsnézete alatti, gombra felnyíló csoportlista a pluszjelre kattintva bővíthető. A megjelenő ablakban kiválaszthatunk az aktuális elrendezésből egy vagy több ablakot. Ezek után a felügyeleti pontokból kiválasztott kamerák lesznek léptetés tagjai. A léptetés intervalluma tíztől százhúsz másodpercig állítható be.
Fontos, hogy legalább eggyel több kamerát kell kiválasztani, mint ahány ablakot, ellenkező esetben nincs mit léptetni.
A létrejött léptetéscsoportok külön-külön indíthatók el.

Feladat beállítása
A tévéfalak elrendezéseit a léptetésnél leírt módon váltva folyamatos léptetést hozhattunk létre. Itt azonban az egyes nézetek (faltervek) megjelenését napi vagy heti beosztásban ütemezhetjük. Lehetőség nyílik például arra, hogy hétköznapokon reggel hattól este nyolcig a parkolók és a közlekedő helyiségek legyenek a tévéfalon, míg éjszaka és hétvégén a kerítések környéke és a fontos irodák, vagy a lehetséges behatolási pontok kerüljenek megfigyelésre.
Minden tévéfalhoz több feladat hozható létre. Az egyes feladatok tartalmazzák a nézet nevét és a megjelenés időpontját naponta vagy a hét egyes napjain. A feladatban meghatározott nézet addig marad a tévéfalon, amíg egy újabb időzítés, vagy egy kézi beállítás fel nem váltja.
A feladatok ütemezett léptetése csak akkor indul el, ha a tévéfal neve melletti lejátszás gombra kattintunk.

TV-falrendszer beállítása

Csatornaszám beállítása
A csatornák belső numerikus azonosítói módosíthatók és menthetők ki szövegállományba. Az egyes csatornák azonosítói a tévéfalvezérlésben is használható PTZ kontroller használatához szükségesek. A kontrolleren ezekkel az azonosítókkal hivatkozhatunk az egyes kamerákra, például, így lehet kontrolleren keresztül beállítani, hogy melyik monitor, melyik pontjára, melyik csatorna képe kerüljön.

Dekóder kötési konfiguráció
Itt rendelhető egy vagy több dekóder a létrehozott logikai tévéfalhoz. Fontos, hogy a tévéfal beállítását és működését meg kell előznie ennek az összerendelésnek. Addig nem lesz a dekóder online állapotú, amíg az összerendelés meg nem történik.