Itt van most: Smartspeed

Smartspeed

Techson_smartspeed_fejlec_650px


analit_jellemzo
     
  negyzet Arcfelismerés negyzet Objektumszámlálás
  negyzet Személyszámlálás negyzet Szabotázs
  negyzet Vonalátlépés negyzet Tömegsűrűség
  negyzet Tárgyfigyelés negyzet Behatolás
  negyzet Objektumazonosítás  
     
egyeb_jellemzo
     
  negyzet USB alarm box negyzet Opcionális kettős adatfolyam
  negyzet Beállítható felvétel megőrzési idő negyzet Előre definiált rögzítési módok
  negyzet Azonnali visszajátszás negyzet FTP feltöltés, backup
  negyzet Kombinált riasztás negyzet 3D PTZ – Az egérgesztusokkal irányítható Dome
  negyzet Smart Search negyzet Ütemezhető Push üzenet küldés
  negyzet RAID és Hot Swap negyzet Easy Client VCA és mozgásfunkcióval
  negyzet Titkosítás negyzet Transformers AHD
  negyzet FishEye kamera kezelés negyzet Folyosó üzemmód
  negyzet Fokozott rögzítés negyzet Multimonitor
  negyzet Mentés a háttérben negyzet Fejlett WEB felület

 

 


 


Arcfelismerés

arcfelismeres_300pxA megfigyelőrendszerek intelligenciája folyamatosan fejlődik. A biometrikus azonosítás számos helyzetben képes nélkülözhetetlen információval szolgálni bizonyos események utólagos feldolgozása során.
Ezen felül az arcfelismerés alkalmassá teheti a rendszert arra is, hogy azonnali fontos adatokkal lássa el a biztonsági részleget.
A 10 000 arc tárolására képes adatbázis lehetővé teszi, hogy fehér és fekete listákat készítsünk, VIP ügyfelekre vagy éppen nem kívánatos személyekre figyelmeztessük a dolgozókat.

Az arcok kereséséhez rendelkezésre áll a találatokból és az előre feltöltött képekből álló adatbázis, de a „snap face” funkció segítségével tetszőleges (akár nem arcfelismerős) kamera pillanatképéből is kivágható egy arckép, és ezt az arcképet is felhasználhatjuk a kereséshez.

Kereséskor akár e-térképen is nyomon követhető a kívánt személy mozgása,
és a keresés
– természetesen –
az összes arcfelismerésre képes kamera által rögzített felvételre kiterjed.

 
   
     

 


 


Személyszámlálás

Kifejezetten embereket számláló funkció. Vonalak és területek berajzolásával határozhatók meg a megfigyelni kívánt területek és átjárók. A számlálás két irányú; a kilépő és a belépő embereket külön számlálja.

 
   
     

 


 


Vonalátlépés

Jelez a kamera, ha az általunk megrajzolt egyeneseken áthalad egy objektum.A riasztást kiváltó tárgy a kamera fejlettségétől függően lehet azonosítatlan (azaz bármilyen mozgó tárgy) és azonosított (pl.: személy vagy jármű).

A vonalátlépés beállításával átjárók, bejáratok védelme valósítható meg. Akár négy, egymástól független vonal is rajzolható, így egyszerre négy átjáró, parkoló vagy bejárat felé történő mozgás jelezhető. A vonalakhoz az is beállítható, hogy milyen irányú vonalátlépés indítsa el a riasztást, így például kiszűrhető egy rossz irányba haladó jármű vagy a kijáraton történő belépési kísérlet. Az irányérzékenységnek köszönhetően ez a funkció nem érzékeny az időjárási viszonyokra.

 
   
     

 


 


Tárgyfigyelés

Elveszett vagy otthagyott tárgy jelzése. Közösségi tereken és nagyszemélyforgalmú belső helyeken alkalmazott funkció, mely a dinamikus mozgásokat figyelmen kívül hagyja. Felvétel indítás, illetve riasztás csak akkor történik, ha a képen kijelölt területen eltűnik vagy tartósan megjelenik egy tárgy.
Képes jelezni a buszmegállóban felejtett bőröndöt vagy az eltűnt bemutatóterméket az üzletben. Kis fantáziával és megfelelő kamera elhelyezéssel képgalériában is alkalmazható a funkció a képek levételének jelzésére, de nem kifejezetten ide ajánlott.

 
   
     

 


 


Objektumazonosítás

Az objektumazonosítás segítségével a kamera képes különbséget tenni a vonalat átlépő, vagy a területre belépő emberek, gépjárművek és kerékpárok között, így használt analitikai funkciók sokkal pontosabb riasztásjelzést adnak.

Objektumazonositas_forgalom_1400px

Nincs többé fals riasztás a madarak, falevelek, kutyák-macskák áthaladása esetén, sőt, ha a szél fújja a fákat, vagy ha az autók fénycsóvája halad át a kijelölt vonalon, ezek sem indítanak hamis riasztást.

 
   
     

 


 


Objektumszámlálás

A kamerába épített objektumszámlálás funkció az objektumazonosításon alapul, használatával folyamatos információt kaphatunk a kijelölt vonalon áthaladó emberek, autók és kerékpárok számáról, mégpedig irányfüggően.

Objektumszamlalas_utca_

Gyakorlati hasznosítás lehet pl. egy üzlethelyiségbe be és kilépő személyek száma, amely akár értékes statisztikai információkkal szolgálhat a tulajdonos számára.

 
   
     

 


 


Szabotázs

Szabotazs_fokusz_A kamerák csak akkor képesek ellátni a funkciójukat, azaz kiértékelhető képet adni, ha a telepítő megfelelően szerelte fel, és állította be. A szabotázs funkciók használatával a kamerák képesek érzékelni és riasztásjelzést adni, ha az eredeti pozíciójából elfordítják, letakarják, vagy lefújják festékszóróval, továbbá azt is képesek detektálni, hogy ha az objektívet szándékosan elállítják (fókuszvesztés).

 
     

 


 


Tömegsűrűség

A kamera képes kijelölt területen a mozgás mennyiségét érzékelni, és ezt %-os formában megjeleníteni. Alkalmas lehet a területen gyülekező tömeg mérésére, valamint a beállítható küszöbérték meghaladása esetén riasztásjelzés generálására.

Tomegsuruseg_Ter_1600px

 
   
     

 


 


Behatolás

Jelez a kamera, ha az általunk megrajzolt területen áthalad egy objektum.A riasztást kiváltó tárgy a kamera fejlettségétől függően lehet azonosítatlan (azaz bármilyen mozgó tárgy) és azonosított (pl.: személy vagy jármű).

A behatolás beállításával a kép egy területét védhetjük meg egy négyszög megrajzolásával.
Csak akkor készül felvétel vagy indul riasztás, ha bármely irányból belépnek az adott részre.
Üzlethelyiségekben, raktárakban, elzárt területeken és parkolókban hatékony az alkalmazása. A területen belüli mozgást a funkció nem jelzi, csupán magát a behatolást.

 
   
     

 


Usb_alarm_box_cyan_ikon_94x110

 


USB alarm box


A SmartSpeed DVR-ek ezzel a speciális perifériával 16 benetettel és 6 kimenettel lehetnek gazdagabbak.

Friss:
Az új firmware, még több kompatibilis eszköz!
TC DVR USB I/O

 
  Tovabb_a_termekre_USB_gomb  
     

 


Tarolasi_ido_cyan_ikon_94x110

 


Beállítható felvétel megőrzési idő

Szintén az 1.4.1-es firmware újdonsága, hogy kameránként a felvétel megőrzési ideje nem csak napra beállítható, hanem testre is szabható.

Az órákban megadható lejáratból kivonhatók akár a hétvégék és az egyéb munkaszüneti napok. Így egy 72 órás (3 napos) rögzítési szabály nem veszíti értelmét egy négy napos ünnep esetén sem.

 
   
     

 


 


Azonnali visszajátszás

Elég csak a kívánt csatornára kattintani, és a helyi menüből kiválasztható az Instant Playback. Beállítható, hogy mennyi idővel korábbi felvételt szeretnél megtekinteni.
A lejátszás azonnal megkezdődik. 
   
     

 


Kombinalt_riasztas_cyan_ikon_94x110

 


Kombinált riasztás

DVR-Kamera-ErzekeloEz az izgalmas funkció lehetővé teszi, hogy a mozgásérzékelést összekössük egy riasztásbemenettel, és az így létrejött kombináció csak akkor generál riasztást, ha mindkét feltétel teljesül. Így pontosabb képet kaphatunk a kamerák környezetében történő eseményekről.

Pl.: ha az 1-es kamera mozgást érzékel, és ezzel egyidőben a 6-os relébemenet is jelez (kinyílt egy ajtó, betört egy ablak stb.), akkor a kombinált riasztásban, ha e két esemény össze lett kötve, akkor külön-külön nem indítanak riasztást, csak együtt.

 
   
     

 


 


Smart Search

Időszelet megjelenítés – pillanatképek az idősávon. Az események könnyedén és gyorsan megtalálhatók a felvétel időpillanataiból gyártott ikonok áttekintésével. Csak jelölj ki egy időszeletet, és az NVR máris mutatja az előnézeti képeket, így azonnal látható, hogy mikor történt a keresett esemény, például egy tárgy elvétele a helyéről.Eltűnt tárgy érzékelése:

N9_12_uj_320

Az új típusú idősáv eltérő színekkel jelzi a felvételi módokat. Az idősáv ZOOM-olható (a kívánt rész nagyítható). Az idősáv az egérrel folyamatosan görgethető, így könnyen áttekinthetők az előző/következő nap felvételei is.

smart_search_no_ A Smart Search funkció megvalósítja az utólagos információszerzés tökéletes példáját! Legyen az vonalátlépés vagy területre való behatolás, elég csupán utólag megrajzolni a vonalakat, és a SmartSpeed rögzítő máris tudja és meg is mutatja az összes vonatkozó eseményt, ami a múltban megtörtént.

 
   
     

 


 


Raid és Hot Swap

hot_swap_uj A felvételek biztonságos tárolásához és az adatok gyors eléréséhez szükséges technológia a RAID.
Különböző szintjeit használva növelhetjük a tárolás hibatűrését, kapacitását és teljesítményét.

A 16 merevlemezes TechSon rögzítők
RAID 0, 1, 5, 10 szintre képesek, valamint lehetővé teszik a meghibásodott merevlemez kikapcsolás nélküli cseréjét is.

 
   
     

 


Titkositas_cyan_ikon_94x110

 


Titkosítás

Titkositas_video_ikonA merevlemezen tárolt és a kimentésre kerülő felvételek titkosíthatók. A titkosított merevlemezt hiába teszik át egy másik rögzítőbe, vagy próbálják a PC-s lejátszó programmal megnyitni, a titkosító kulcs ismeretének hiányában nem lehet a rajta tárolt adatokhoz hozzáférni.

A kimentett állományokkal a helyzet hasonló. A szinkron nézetes kimentések, ahol egyszerre több kamera képe is lejátszható, szintén titkosítható, így a kimentett állomány nem kerülhet illetéktelen kezekbe, hiszen a megtekintéshez ismerni kell a kulcsot is.

 
   
     

 


 


FishEye kamera kezelés

Fisheye_alap_kep_327pxA 180°-os látószögű halszemobjektívvel szerelt kamerák új dimenziót nyitnak a megfigyelőrendszerek terén. A mennyezetre szerelve egyetlen kamera képes egy teljes helyiséget átlátni, és 360°-os panorámát biztosít a betekintéshez. Az a félgömb felület, ami a képérzékelőből a rögzítőbe érkezik, nem lenne elég informatív, ha a megjelenítést nem támogatná az ún. dewarp technológia, amely mintegy kiteríti a képet, akár a fölgömböt egy földrajzi atlasz. Többféle nézet is választható, amelyek egyikével akár egyszerre négy normál kamerát szimulál a rendszer. Azaz, egyetlen fisheye képes helyettesíteni négy különböző irányba tekintő kamerát.

Fischeye_screen_327pxA legizgalmasabb mégis a PTZ üzemmód. Ekkor a gömbfelületről generált, kifeszített (dewarpolt) képet – amely megfelel egy 720p felbontású kamerának – bármely irányba el lehet forgatni, bele lehet zoomolni, akár egy PTZ SpeedDome esetében. És mindezt akkor is megtehetjük, ha az élőképről visszajátszásra kapcsolunk. A FishEye ekkor úgy működik, mintha egy időgépünk lenne, mert a múlt felvételeiben is elforgathatjuk a nézőpontot a szükséges irányba.

 
   
     

 


 


Fokozott rögzítés – a professzionális rendszerek ismérve

Amennyiben értéktelen, jelentőséggel nem bíró felvételeket készít és tárol a video rendszerünk, mert éppen nem történik semmi, az pazarlás. Amennyiben történik egy esemény, azt többnyire a legmagasabb felbontásban és a legjobb minőségben szeretnénk viszontlátni.

Furán hangzik a „Fokozott rögzítés” mint funkció, de egy példán keresztül azonnal felkelti mindenki érdeklődését. Az történik ugyanis, hogy példánkban az NVR egy telken álló épületről 12 kép/mp képsűrűséggel és 1 Mpx felbontással rögzít ütemezés szerint. Ám ha a kerítés vonalában elhelyezett mozgásérzékelő, infrasorompó vagy radarsorompó mozgást jelez, a rendszer azonnal maximális kapacitásra kapcsol és minden kamerakép a legmagasabb képsűrűséggel, a legmagasabb felbontásban és minőségben kerül rögzítésre. Ha vaklárma volt, akkor sincsen probléma – a rendszer, ha már nem érez további aktivitást, az „Eco” változatban üzemel tovább.

 
   
     

 


 


Mentés a háttérben

A maximum 16 csatorna egyidejű lejátszása közben a felvétel kívánt szelete kijelölhető és kimenthető néhány egérkattintással.

N9_13_uj_650px

Egy időben akár 10 mentési folyamat indítható, amelyeket a készülék a hátérben végez. Így a mentési műveletek végrehajtását nem kell megvárni,
a készülék normál módon tovább használható. A mentések állapotáról egy külön megnyitható ablakban kapunk információt:

N9_14_650px

Mentési beállítások részletesen:

 
   
     

 


Kettos_adatfolyam_cyan_ikon_94x110

 


Opcionális kettős adatfolyam

Mainstream-SubstreamA rögzítési beállításokban mostantól meghatározható, hogy a kamerákból érkező adatfolyamok közül melyik kerüljön tárolásra.

Az alapértelemezetten mindkét stream helyett választható csak a mainstream vagy akár a substream is.

 
   
     

 


 


Előre definiált rögzítési módok

N9_05_szeletelt_650px Automatikus módban
6 féle előre definiált rögzítési mód közül választhatunk, így a leggyakoribb beállítások egyetlen kattintással elvégezhetők.

Természetesen lehetőség van egyedi rögzítési mód definiálására is.

 
   
     

 


 


FTP feltöltés, backup

A másik igazán figyelemre méltó vállalati funkció az adatmentés FTP szerverre. Fontos megemlíteni, hogy rendszer videofájlok feltöltésére is képes, így nem összetévesztendő a kizárólag állóképeket FTP-re továbbító rendszerekkel. Ráadásul a feltöltés a Techson esetében még ütemezhető is, ami azt jelenti, hogy kiválasztható egy ideális időpont, amikor a hálózat a legkevésbé terhelt, hogy a napi rögzítés mentése ne ütközzön más hálózati feladatokkal.

FTP_upload_banner_web_650px

Hogyan történik mindez a gyakorlatban?
Az FTP szerver alapbeállításain túl kameránként beállítható, hogy mi kerüljön a szerverre.A pillanatképek feltöltésének bekapcsolásával minden esemény dokumentálható egy-egy fényképpel, valamint a fényképek mellett az eseményekre rögzített videók feltöltésére is lehetőség nyílik. Például a „mozgás” bekapcsolásával a kiválasztott kamera összes felvételét az FTP-re másolja a DVR, ha az a felvétel mozgásérzékeléskor készült.

Mivel a SmartSpeed rögzítők kettős adatfolyamot tárolnak, így természetesen azt is be lehet állítani, hogy melyik stream kerüljön mentésre. A sávszélességgel akár spórolni is lehet, ha a másodlagos streamet állítjuk be itt. A feltöltés működési elve olyan, akár az ún. incremental backup esetében. A funkció első indításakor minden tárolt felvétel mentésre kerül az FTP-re, ám később csak azok videók lesznek feltöltve, amelyek az utolsó mentés után készültek. Ez a műveletet lehet azonnali és folyamatos, de lehet akár ütemezett is, ekkor azonban csak az ütemezésben meghatározott időpontokban működik a funkció. Így vagy úgy, de az eredmény az lesz, hogy a DVR által rögzített események elérhetővé válnak egy távoli szerveren is vagy azonnal, vagy legkésőbb az ütemezésben meghatározott időponttól kezdődően.

 
   
     

 


 


3D PTZ – az egérgesztusokkal irányítható Dome

PTZ_mozgatas_650px Nem kell mást tennie, csak ragadja meg és húzza el a képernyő közepén látható irányzékot, és a kamera máris követi az Ön mozdulatát.

Amerre húzza az irányzékot, a kamera arra fog fordulni, és minél jobban eltávolodik a középponttól, annál gyorsabban mozog a kamera.

A ZOOM-ot az egér bal és a jobb gombjának folyamatos nyomva tartásával, vagy a görgővel lehet fokozatmentesen szabályozni.

Az egér bal gombjával a kép valamely pontjára duplán kattintva, a pontot középre állítja be.

 
   
     

 


 


Ütemezhető Push üzenet küldés

Rendkívül fontos, hogy a telefonunkra érkező üzenet, ha fontos, azonnal elérjen, ha nem fontos, akkor pedig várjon amíg magunktól ránézünk. Így lesz ismét okostelefon a zsebünkben, nem pedig egy idegesítő, folyton csipogó, zsebsziréna. Ezt a beállítást találjuk a Techson rögzítőkben.

Push_uzenet_osszerakott_1_650px

A telefonon beállítható, hogy mely kamerákból, mely üzenettípusok érkezzenek be figyelmeztetésként, a DVR-en pedig beállíthatjuk, hogy mikor legyen az üzenetküldés aktív. Az ütemezés nem csak a rögzítésnél és a mentésnél lehet fontos, ezért a push üzenetek küldési szabályai is ütemezhetővé váltak. Mert ha sokszor kiált farkast a rendszer, előbb-utóbb immunissá válunk a beérkező figyelmeztetésekre, és éppen a fontos információk nem fognak áttörni a felesleges jelzések generálta érdektelenségen.

Push_uzenet_osszerakott_1_650px

Itt jegyzem meg, hogy ma már nincsen a nap 24 órájában rögzítést végző rendszer – ha csak valakinek nincsen ingyen a fizikai tárhely –, éppen ezért minden Techson rendszer kifinomult mozgásérzékeléssel rendelkezik, ami külső bemenetről érkező jelre, vonalátlépés, területre belépés, eltűnt / otthagyott tárgy stb. funkciókra indítja a felvételt. A jelzéseknek pedig jelentősége van, amit a Techson SmartSpeed profi módon kezel.

 
   
     

 


 


Easy Client VCA és mozgásfunkcióval

Easy-Client_6szoges_200pxA TechSon SmartSpeed IP rögzítők távoli betekintő állomásként is használhatók, ezáltal kisebb rendszerekben helyettesíthetik a drága PC klienseket.
Az élőképek közé ugyanis nemcsak kamerák, hanem más SmartSpeed rögzítők csatornái is felvehetők.
A redundáns rögzítés is megoldható ezáltal, sőt, az Easy Clientbe csatlakozott rögzítő csatornáiból a mozgásérzékelés és az analitikai információ is hozzáférhető, így az is megoldható, hogy csak mozgásra vagy éppen vonalátlépésre történjen riasztás vagy rögzítés.

 
   
     

 


Transformers_ikon_94x110

 


Transformers AHD – Analóg és IP csatornák rugalmasan

Transformers-cikk-304pxA Transformers analóg HD rögzítők a koaxon érkező videojeleken túl IP csatornákat is képesek kezelni. A vegyes rendszerek kialakítása és bővítése többé nem okozhat fejfájást egy telepítőnek sem, főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az analóg oldalról négy féle szabvány is megfelel a rögzítőnek, azaz lehet AHD, TVI, CVI vagy akár hagyományos CVBS kimenetű is a csatlakoztatott kamera.

Az új Techson Transformers AHD videorögzítőkben a meglévő analóg csatornákból akár nyolcat is átkapcsolhatunk IP csatornára.

További részleteket a Techson Transformers AHD cikkben találsz. A cikk megtekintéséhez KATTINTS IDE

 
   
     

 


Folyoso_mod_autok_cyan_ikon_94x110

 


Folyosó üzemmód

Egyes telepítési helyszíneken a kamera által biztosított szélesvásznú
(16:9-es képosztású) kép nem illeszkedik a megfigyelni kívánt területhez. Ilyenek pl. a folyosókat, raktári polcsorokat megfigyelő kamerák.
Erre a célra olyan IP kamerákat célszerű használni, amelyet 90°-kal elfordítva, átkapcsolható a kép méretaránya a vízszintes 16:9 képarányról a függőleges 9:16 képarányra. A folyosó üzemmódba kapcsolt IP kamerák oldalhelyes és függőleges formátumú képét minden IP és AHD SmartSpeed rögzítő képes megjeleníteni.Az MN52xx, MX52xx, Mx53xx, LH52xx, UH52xx NVR-ek a megjelenítést speciális, a folyosó üzemmódhoz készült képosztásokkal is támogatják.A szokásos 2x2, 4x4 és hasonló felosztások mellett olyan rácsminták is részei az NVR képernyőjének, amelyekben helyet kaptak a folyosó üzemmódú, felállított formátumú kameraképek is.

 
   
     

 


Multimonitor_cyan_ikon_94x110

 


Multimonitor

A több monitorkimenettel rendelkező NVR-ek az új alapszoftverrel képessé váltak az eddigi szinkron kimeneteket különböző képtartalommal megtölteni. Így a főképernyőre kitett kamerák mellett további képösszeállítások is megjeleníthetők.

 
   
     

 


 


Fejlett WEB felület

A korábbinál szebb, a mai elvárásoknak minden tekintetben megfelelő WEB felület segíti az NVR távoli PC-ről történő használatát. Az NVR minden funkciója elérhető a böngészőből: Élőkép, visszajátszás, mentés és az NVR távoli beállítása.